Evaluacija i izrada programa upravljanja starim stablima i povezanim staništima

U sklopu ugovorenih aktivnosti savjetovanja naših klijenata, napravili smo prezentaciju individualnih planova upravljanja starim stablima sa posebnim osvrtom na kreiranje specifičnih staništa koje smo izradili za grad Viroviticu.

U današnje vrijeme dinamičnih okolišnih promjena izrazito je važno da se obrati pozornost, ne samo na konzerviranje kulturne baštine i objekata, već i na konzerviranje okolišne i prirodne baštine te bioraznolikosti određenog prostora. U projektu upravljanja stablima platana kod crkve sv. Roka u Virovitici uspješno smo anulirali konfliktne točke stabala sa okolnom zaštićenom kulturnom baštinom i uveli nove elemente krajolika u urbano tkivo grada. Izradom detaljnog programa upravljanja starim stablima i povezanim staništima uveli smo elemente koji poboljšavaju stanište samog stabla, ali i formiraju druga specifična staništa podržavajući lokalnu bioraznolikost koja je u vrijeme globalnih ekoloških promjena od izričite vrijednosti.

Svi novonastali elementi služiti će u informativne i edukativne svrhe, kako građana, polaznika sadašnjih i budućih stručnih edukacija, ali i posjetitelja grada Virovitice. Dodatni ciljevi ovog projekta bili su skretanje pozornosti na važnost bioraznolikosti te upravljanje zelenom infrastrukturom i starim stablima kako bi se postigao održiv razvoj grada prema osnovnim načelima uključivog ekodizajniranja prostora oko urbane zelene infrastrukture.

Zbog svih navedenih rezultata i ishodišta ovog projekta, grad Virovitica postao je prvi grad u Hrvatskoj i široj regiji koji se zaista otvorio novim i inovativnim metodama upravljanja starim stablima i zelenom infrastrukturom sa ciljem postizanja dugoročne održivosti kvalitete urbanih krajolika.

Projekt upravljanja starim stablima predstavljen je kao dio javne rasprave u organizaciji grada Virovitice, a više informacija o javnoj raspravi i njenom sadžaju pogledajte na službenim stranicama grada Virovitice.