Koristi stabla – gospodarenje zelenom infrastrukturom

Koristi stabla očituju se među ostalim kroz poboljšanje kognitivnih sposobnosti i općeg stanja organizma. Okruženje u kojem je ljudski rod tražio utočište i zaklon, dubinski je povezano sa čovjekovom sviješću. Tako se mi boravkom u prirodi podsvjesno opuštamo i rješavamo stresa i mentalne opterećenosti koji su često uzrok fizioloških promjena organizma.

Prva studija koja je praktički inicirala daljnja istraživanja koristi stabla na čovjeka napravljena je 1984. godine kada je Roger Urlich opazio kako je vrijeme oporavka pacijenata koji imaju pogled na stabla i zelenu infrastrukturu u prosjeku kraći jedan dan od pacijenata na istom odjelu kojima je prozor sobe gledao u sivu infrastrukturu- zgrade i druge objekte. Ova saznanja potaknula su znanstvenike da pokušaju proučiti na koji način zelenilo i stabla mogu tako pozitivno djelovati na čovjeka.

Upravo enigma koristi stabla na interesnu populaciju potaknula je internacionalni tim stručnjaka predvođenim vodećim psiholozima Sveučilišta u Torontu da pokrenu veliku studiju s ciljem otkrivanja kako zelenilo utječe na ljudsko zdravlje. Ova studija temeljena je na komparaciji velikog broja podataka vezanih uz raspored zelenila i stabala po gradskim kvartovima te više od devedeset i četiri tisuće ispitanika. Analizom različitih varijabli izvučena je konkluzija gdje se subjektivni osjećaj osobnog zdravlja u prosjeku povećava za 1 % ako se broj stabala u gradskom kvartu poveća za 11 jedinki. Znanstvenici zaključuju da se ekvivalentno poboljšanje može postići ukoliko bi se svakom kućanstvu dalo 10 000 dolara ili kada bi se prosječna dob populacije gradskog kvarta smanjila za sedam godina.

Daljnjom analizom utvrđeno je da, iako stabla koja su posađena u dvorištima kuća uklanjaju onečišćenja iz zraka i rashlađuju neposredan okoliš, ona nemaju utjecaja na prolaznike- povremene korisnike prostora, pa se tako preporučuje stabala saditi na kućnom prilazu. Na žalost, sve češće se ta praksa izbjegava jer se prostor na uličnoj strani kuće pretvara u parkirališna mjesta kojih sve više kronično nedostaje u gradovima.

Pobrinite se za Vaše zelenilo, a posljedično i za Vaše zdravlje! Mi Vam obećajmo da ćemo sve svoje znanje i energiju usmjeriti kako bismo, u ovim vremenima velikih ekoloških promjena, mogli Vama osigurati održivo zelenilo u kojem ćete uživati dugo vremena!

Vaš Arboring tim!