O nama

Naš mali tim sastoji se od stručnjaka, a o nama najviše govore naša dostignuća na području struke i zananosti koja možete provjeriti u nastavku. Naši interesi orijentirani su na poboljšavanje praktičnog rada i upravljanja zelenilom. Od travnja 2016. odlučili podijeliti naša iskustva i znanja sa Vama.
Kontaktirajte nas ako želite da za Vas uz pomoć prirode ostvarimo višestruku dobit.

Fran Poštenjak, MSc Arboriculture and Urban Forestry, cert. European Tree Worker (ETW), Ancient and Veteran trees management - course trainer

Fran je kroz rad njegovih roditelja bio izložen izazovima u šumarstvu. Kao treća generacija šumara upisuje šumarski fakultet I studira i upisuje apsolventsku godinu na smjeru Urbanog šumarstva, ekologije i zaštite prirode te se kasnije želeći izučiti detaljnije odnose biljaka u urbanom okruženju prebacuje na drugi fakultet i završava smjer hortikulture.

Tijekom godina polaže više specijalističkih tečajeva iz područja arborikulture i 2007. godine postaje jedan od prvih hrvatski certificiranih European Tree Workera (ETW).

Od 2007. godine uz studiranje radi na poslovima i projektima iz arborikulture, volontira u Hrvatskoj udruzi za arborikulturu (HUA) istražuje i piše znanstvene radove.

U srpnju 2018. pohađa specijalističku edukaciju za evaluaciju i upravljanje starim stablima.

Sada je voditelj i vlasnik poduzeća ARBORING te se uz redovne poslove usavršava dalje u profesiji polažući specijalističke tečajeve iz arboriklture i urbanog šumastva. Nakon završenog studija MSc Arboriculture and Urban forestry na Myerscough University Center prema programu izrađenom od Svjetske udruge za arborikulturu (ISA) i komore ovlaštenih inžinjera urbanog šumarstva UK, uz redovite poslovne obaveze glavna preokipacija mu je podizanje svijest od važnosti urbanog zelenila a posebno starih stabala.

Dr. sc. Karmelo Poštenjak, dipl.ing. šumarstva

Karmelo je od malena bio povezan sa prirodom. Nakon dipolmiranja na Šumarskom fakultetu obavljao je različite funkcije u gospodarenju šumama i educiranju mladih naraštaja šumara. Bio je predavač na šumarskoj školi u Delnicama na uređivanju šuma. Od tamo odlazi na mjesto upravitelja NP Mljet gdje je svoje obaveze shvatio doslovno i brinuo da se spriječi devastacija zaštićenih prirodnih krajolika. Nakon toga radi na poslovima uređivanja šuma u UŠP Delnice. Potom se zapošljava u Šumarskom institutu, Jastrebarsko. Baveći se zanstveno-istraživačkim radom usavršava svoja znanja i vještine te izlaže i sudjeluje na brojnim projektima i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima. Svoja istraživanja okrunjuje radom na doktorskoj tezi iz područja uređivanja šuma. Pred kraj svojeg aktivnog radnog vijeka postaje predavač na Veleučilištu u Karlovcu gdje podučava studente na smjeru lovstva i zaštite prirode.

Jedan je od suosnivača Hrvatske udruge za arborikulturu (HUA) te je do danas njezin aktivni član. Možda najveće priznanje za njegov rad i profesionalna ostvarenja je imenovanje članom znanstvenog vijeća za šumarstvo republike Češke čiji je također član.

Danas osjećajući potrebu da svoje golemo iskustvo prenese na mlađe generacije aktivno surađuje i vodi projekte društva ARBORING te radi vlastita istraživanja na području Urbanog šumarstva.

Selekcija radova sa međunarodnih kongresa

  • Svjetski kongres (IUFRO)- International union of forest research organization: Ljubljana 1986, Montreal 1990, Tampere 1995, Salt Lake City 2014
  • Svjetski kongres (IUFC)- International urban forestry congress (UBC, ISA Arb. NW ch.)- Vancouver 2018
  • Radne skupine (IUFRO): Berlin 1992, Freiburg 1995, Teisendorf 1999, Zagreb 2000, Gegenbach 2002, Helsinki 2003, Zagreb 2012
  • Svjetski kongres (ISTA)- International seed testing association: Angres 2001, Prag 2003, Antalya 2013, Edinbourgh 2014
  • Trees people and built environment II i III (ICF): Birmingham 2014, Birmingham 2017
  • European Urban Green Infrastructure Congress (EUGIC): Budapest 2017
  • Natural resources, green technology and sustainable development (HŠI): Zagreb 2014, Zagreb 2016
  • Stabla u gradovima- sigurnost, zaštita i njega (HUA): Rovinj 2013

ARBORING misija i vizija

ARBORING j.d.o.o. osnovan je 2016. godine. Naša misija je poboljšanje kvalitete njege zelenila, osobito stabala u urbanim prostorima. Cilj našeg poslovanja je savjetovanje upravitelja pojedinačnih stabala i šuma kako bi se integralnim gospodarenjem ostvarili maksimalne ekološke, ekonomske i socijalne koristi na gospodarenim urbanim, periurbanim i šumskim površinama.

Načelo potrajnosti gospodarenja zelenilom, održivi razvoj, obnova i zadržavanje ekološkog i biološkog optimuma te poticanje bioraznolikosti glave su misli vodilje u našem poslovanju.

Njega stabala vrlo je važan i kompliciran proces koji je potrebno prepustiti u ingerenciju stručno osposobljenom kadru koji je sposoban nositi se sa sve zahtjevnijim izazovima nastalim zagađenjem i ekstremnim vremenskim uvjetima. Zbog specifičnih odnosa u ekosustavu negativne posljedice vidljive su sa vremenskim odmakom, ali su nažalost sve češće i sveprisutne.

Svojim specifičnim znanjima i iskustvom u struci, te znanstveno istraživačkim radom upozoravamo na negativne trendove koji su očiti na zelenilu u urbanim područjima.

Ukoliko ne želite njegu Vašeg zelenila i stabala prepustiti slučaju, obratite nam se s povjerenjem. Zdrav, otporan, održiv i kvalitetan okoliš naša je vizija i presudan faktor u očuvanju života na zemlji.