ARBORING u medijima

Previous
Next

Doktor za drveće

magazin.hrt.hr (1.8.2016.)

Poznata je uloga drveća na Zemlji. Daje kisik, plodove, hlad, stanište. Svi stanovnici planeta od drveća imaju neku korist. Ovo je priča o doktoru za drveće, a donosi je ekipa Dobrog jutra.

Fran Poštenjak stručnjak je za urbano šumarstvo i arborikulturu, tj. znanost koja se bavi stablima.

Intervju: Fran Poštenjak

voicefromcroatia.com (6.2.2019.)

Fran Poštenjak je prvi hrvatski “doktor za drveće”, magistar sveučilišnog studija Arborikulture i Urbanog šumarstva u Velikoj Britaniji, vrhunski stručnjak u svojoj struci i uspješan poduzetnik. Ekologija, zaštita prirode, zaštita šuma, zaštita svih prirodnih bogatstava moraju biti jedan od prioriteta hrvatske države! U nastavku donosimo Intervju s gospodinom Franom Poštenjakom.

Previous
Next

Fran Poštenjak

studentski.hr (13.4.2017. i 16.5.2017.)

Gradovi s više zelenila imaju manje depresivne građane
Kvartovi koji imaju kvalitetniji krajolik i više prirodnih stabala imaju manju stopu agresije i nasilja u obitelji čak do 25 posto – naglašava Fran Poštenjak, prvi hrvatski doktor za drveće.

Kao najnaprednija vrsta ovog planeta ne smijemo sami sebi dopustiti da ga uništimo do neprepoznatljivih razmjera
Mladi poduzetnik, Fran Poštenjak, odabrao je podosta rijetko zanimanje – doktor za drveće. Želja mu je da svojim radom pomogne Hrvatskoj da konačno stane na noge i iskoristi svoje potencijale – barem što se tiče urbanog šumarstva i ljepote prirodnog šumskog okoliša.

Previous
Next

Otac i sin, doktori za drveće upozoravaju: Gorski kotar bi mogao izgledati kao hercegovački krš

novilist.hr (5.6.2018.)

Sve to skupa nije više pitanje odgovornosti ministarstva niti bilo koga drugog subjekta koji je uključen u planiranje i gospodarenje i upiranje prstom u nekog, već je zadnji trenutak da se osvijestimo i da se spasi tlo. Jer, ako tlo erzijom ode u šumama Gorskog kotara, ako se ispere nećemo moći više saditi ništa, kaže Fran Poštenjak, hrvatski “Adoktor za stabla”

Doktor za drveće Fran Poštenjak savjetuje što saditi na grobljima

nacional.hr (31.10.2018.)

Povezanost čovjeka i stabala poznata je od davnina i prožeta je kroz mnoge civilizacije i kulture. Stabla zbog svojih korijenja razgranatih u zemlju i uspravnog rasta te formiranja krošnji na velikim visinama predstavljaju vezu ovozemaljskog svijeta s Bogom.

Fran Poštenjak iz Jastrebarskog - prvi hrvatski doktor za drveće

vecernji.hr (6.6.2016.)

Fran Poštenjak završava prvu godinu sveučilišnog Master studija Arborikulture i Urbanog šumarstva u Velikoj Britaniji, koji ga je ističe oduševio svojom strukturom i pristupom znanstvenoj problematici u Arborikulturi i Urbanom šumarstvu

Gradovi s više zelenila, imaju manje depresivne građane

radiodalmacija.hr (15.5.2017.)

Vezu hrvatskih gradova, njihovog zelenila i građana koji žive u određenim gradovima, istraživao je posljednjih mjeseci Fran Poštenjak, prvi hrvatski doktor za drveće, poduzetnik i član Virtualnog ženskog poduzetničkog centra te dokazao uzročno posljedičnu vezu u raspoloženju žitelja koji žive okruženi s manje zelenila.

Hrvarski doktor za drveće objasnio: Nekoliko stvari može spriječiti stravične požare

net.hr (20.7.2017.)

Najbolja zaštita od požara su prevencija i planiranje, kako prostora tako i resursa za gašenje požara, a kvalitetan odabir vrste stabala i ostalog raslinja pri sadnji može utjecati na smanjenje broja požara, priopćio je hrvatski doktor za drveće Fran Poštenjak.
Poštenjak naglašava kako postoje učinkovita rješenja koja se mogu lako uklopiti u prostor oko naselja za smanjivanje ugroze ljudi i imovine od požara.

Prvi hrvatski doktor za drveće savjetuje što saditi na groblju te otkriva koje osobine označava koje drvo

tportal.hr (30.10.2018.)

Stabla su najčešći i najpopularniji biljni dekorativni izbor za groblja, no kod izbora vrste treba izbjeći invazivne vrste, koje bi korijenom mogle napraviti štetu na podzemnoj infrastrukturi i koje vremenom postaju podložne lomovima uslijed jakih udara vjetra, preporučuje uoči blagdana Svih svetih prvi hrvatski doktor za drveće Fran Poštenjak

Doktor za drveće Fran Poštenjak: "Za opožarene površine je preporučljivo izbjegavati crnogorične vrste"

nacional.hr (28.5.2018.)

Prema podacima Državne uprave za zaštitu i spašavanje u 2017. godini opožareno je više od 86 500 hektara na području krša i priobalja, što je gotovo 3.7 puta više u usporedbi s 2016. godine. Naime tada je opožareno oko 19 700 hektara.

Fran Poštenjak (30) je prvi hrvatski doktor za drveće

24sata.hr (9.6.2016.)

Dok čekićem lupka po deblu javora i bukve u jaskanskom gradskom parku, Fran Poštenjak (30) osluškuje šuplji zvuk koji iznutra dopire. “Ova stabla treba sanirati što prije jer su potpuno trula i opasna po okoliš”, odmah postavlja dijagnozu mladi znanstvenik iz Jastrebarskog, dok nam pokazuje opasno rašljanje na deblu koje mi i ne primjećujemo.

Najugledniji hrvatski stručnjak Poštenjak ima učinkovit recept: ovo su najbolja rješenja koja mogu spriječiti stravićne požare

jutarnji.hr (20.7.2017.)

Najbolja zaštita od požara su prevencija i planiranje, kako prostora tako i resursa za gašenje požara, a kvalitetan odabir vrste stabala i ostalog raslinja pri sadnji može utjecati na smanjenje broja požara, priopćio je u četvrtak hrvatski doktor za drveće Fran Poštenjak.

Previous
Next

Kvalitetno upravljanje zelenilom: Virovitičanima predstavljen plan održavanja platana pored Crkve sv. Roka te Zeleni katastar grada

vpz.hr (19.12.2018.)

Nastojanja Grada Virovitice da obnovi urbanu infrastrukturu očituju se u nizu aktivnosti koje se provode u gradu. Jedna od vodilja za obnovu urbane infrastrukture je i ulaganje u održavanje postojećih te podizanje novih elemenata zelene infrastrukture koji će gradu dati prepoznatljiv izgled. Aktivnost koja je u tom pogledu u planu je orezivanje platana pored Crkve sv. Roka.

Hrvatski doktor za drveće savjetuje kako pošumljavati opožarena područja

sibenik.in (20.7.2017.)

Najbolja zaštita od požara su prevencija i planiranje, kako prostora tako i resursa za gašenje požara, a kvalitetan odabir vrste stabala i ostalog raslinja pri sadnji može utjecati na smanjenje broja požara, priopćio je u četvrtak hrvatski doktor za drveće Fran Poštenjak.

Bojite se da će vam požar uništiti kuću? Ako je u borovini, imate razloga za strah, ali hrvatski 'doktor za drveće' otkriva kako to možete izbjeći

slobodnadalmacija.hr (20.7.2017.)

Najbolja zaštita od požara su prevencija i planiranje, kako prostora tako i resursa za gašenje požara, a kvalitetan odabir vrste stabala i ostalog raslinja pri sadnji može utjecati na smanjenje broja požara …

Previous
Next

Djelatnici Flore VTC započeli s orezivanjem platana pored crkve sv. Roka u Virovitici

icv.hr (21.1.2019.)

Započeli su radovi na orezivanju i uređenju platana pored crkve sv. Roka u Virovitici. Od jutra djelatnici Flore VTC rade na održavanju platana čije su krošnje počele ugrožavati virovitičku crkvu. Plan održavanja platana izradio je Arboring, tvrtka za arborikulturu, urbano šumarstvo i šumarstvo koja ujedno vrši i nadzor radova.