Uklapanje zelenila u izgrađeni okoliš

Uklapanje zelenila u izgrađeni prostoru na Canary Wharf kolodvoru
Lokacija: Canary Wharf, London

Nagrađivana četvrt Canary Wharf već je 28 godina u građevinskim radovima, a Londonskom gravitacijskom centru dodat će se još jedno zdanje kada se 2018. godine otvori velika željeznička pruga Crossrail. Time će Canary Wharf Crossrail postati najveća, a vjerojatno i najpopularnija stanica. Na cjelokupnoj izgradnji trenutno radi više od 100.000 zaposlenika, a očekuje se i povećanje te brojke. Stambeni projekt Wood Wharf će do 2019.godine osigurati i dodati još 3.200 novih domova.

Foster i partneri su osmislili ovaj projekt kao viziju borbene stanice u vrijednosti od 500 milijuna funti. ‘Crossrail Place’ spaja povijesnu pomorsku, komercijalnu i botaničku pozadinu okolice. Na osam etaža (od čega se četiri nalaze ispod razine vode) koje obuhvaćaju transport, maloprodaju, prostor za slobodno vrijeme, nalazi se i javni krovni vrt površine 5.300 četvornih metara. Uklapanje zelenila u ovaj izgrađeni prostor napravljeno je pomoću specijalnih nosivih elemenata. Položaj u blizini Greenwich Meridian (nultog meridijana) ogleda se u podijeljenosti površine vrta kako bi prikazivao karakteristične istočne i zapadne florističke elemente.

Na otvaranju upečatljivog krovnog objekta koji sadrži zabavne sadržaje i vrt, Lord Foster je rekao: „Crossrail je važna investicija u infrastrukturu koja će imati koristi ne samo u kratkom roku, već i za buduće generacije. Zgrada je zamišljena za posredovanje između susjednih svjetova Canary Wharfa i lokalne zajednice – s različitim materijalima i naglaskom na toplije materijale. Crossrail je investicija za buduće generacije koja je elegantno riješila probleme kanalizacije pružajući veliki javni prostor s javnim prijevozom ispod njega kroz holistički dizajn. Uklapanje zelenila u izgrađeni prostor moguće je kada se koriste elementi upravljanja rasta korijena biljaka koji ujedno i štite okolnu podzemnu infrastrukturu.”

Gillespiesu, zajedno s Standerwick Landscape Designom, povjeren je dizajn vrtova. Tvrtka Growth Industry Hawkhurst, Kent, pružala je savjetodavne savjete o odabiru vrsta i mjerama kako bi se osiguralo da su fizička ograničenja, uključujući plitku podlogu i nadzemne strukture, prikladno zbrinuta.

GreenBlue Urban je oduševljen što su njihovi proizvodi, uključujući modularne strukturalne StrataCellove koji omogućuju optimalno okruženje za održavanje opterećenja i korijena, bili integrirani u shemu. Uz svoje sustave za treniranje korijena ReRoot ti proizvodi će osigurati potrebne volumene i kontrolu tla dugi niz godina potencijalnog rasta i ekološke koristi te niske potrebe za održavanjem.

tekst i fotografije preuzete sa: http://www.greenblue.com/gb/case-study/canary-wharf-crossrail-station/